Καλωσόρισμα

Αυτό είναι το ιστολόγιο της σχολικής κοινότητας του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας. Εδώ με μεράκι και ενθουσιασμό θα παρουσιάζουμε τις δράσεις μας, θα μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας, θα βρίσκουμε διεξόδους στις ανησυχίες μας και θα ερχόμαστε σε επαφή με καθετί καλό και όμορφο που έχει να μας προσφέρει ο γύρω μας κόσμος.

Καλώς ήρθατε!



Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ο Καρυοθραύστης


Χαρούμενο και δημιουργικό το 2019!
Τι θα λέγατε να το υποδεχτούμε με ένα υπέροχο έργο της παγκόσμιας τέχνης;

Ο Καρυοθραύστης

Το 1816 ο Γερμανός συγγραφέας Έρνστ Χόφμαν έγραψε ένα παραμύθι με τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», μια σκληρή ιστορία για την ανθρώπινη φύση και τη φιλία. Το παραμύθι αυτό διασκευάστηκε το 1844 από τον Αλέξανδρο Δουμά, έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς, ο οποίος μετέτρεψε την ιστορία αυτή σε ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.

Το 1891 ο διευθυντής των «Αυτοκρατορικών Μπαλέτων» της Αγίας Πετρούπολης Ιβάν Βσεβολόζκι παρήγγειλε στον συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι δύο έργα, μία όπερα κι ένα μπαλέτο, τα οποία θα ανέβαιναν στην ίδια παράσταση. Ο Τσαϊκόφσκι για το μπαλέτο συμβουλεύτηκε τον φίλο του χορογράφο Μαριούς Πετιπά, ο οποίος του πρότεινε το παραμύθι του Χόφμαν στη διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά.

Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης σε λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά και χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Και ενώ οι κριτικοί επαίνεσαν την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι, είχαν ενστάσεις για το ανέβασμα του μπαλέτου. Έτσι το έργο παρέμεινε στην αφάνεια. Παρουσιάστηκε ξανά για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934 και δέκα χρόνια αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρχισε να γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα μόλις τη δεκαετία του '60, ενώ σήμερα πια αποτελεί ένα από τα διασημότερα έργα μπαλέτου και παίζεται σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς ο κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου. Η συνηθέστερη εποχή που ανεβαίνει είναι τα Χριστούγεννα, καθώς τότε είναι κατάλληλο το ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική αυτή ιστορία και παρουσιάζεται κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η ιστορία εκτυλίσσεται παραμονή Χριστουγέννων σ' ένα σπίτι μιας μικρής γερμανικής πόλης.

Στην πρώτη πράξη ο Ντροσελμάγιερ, παιχνιδοποιός και νονός της μικρής Κλάρας, της χαρίζει ένα κινούμενο στρατιωτάκι που λειτουργεί και σαν καρυοθραύστης. Με το τέλος της γιορτής η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο πια σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι-καρυοθραύστη. Το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και στον ύπνο του μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει και όλα τα παιχνίδια ξαφνικά ζωντανεύουν και πολεμούν με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη το όνειρο συνεχίζεται με την Κλάρα και τον πρίγκιπα-καρυοθραύστη να ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού, αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών με τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως ξυπνά ανήμερα τα Χριστούγεννα κοντά στην οικογένειά της κρατώντας στα χέρια της το στρατιωτάκι-καρυοθραύστη, την κούκλα που της χάρισε ο νονός της.


Παρακάτω απολαύστε το υπέροχο αυτό μπαλέτο από την παράσταση που δόθηκε στο Θέατρο Μαρίνσκι στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Δεκεμβρίου του 2016.





Τσαϊκόφσκι, Ο Καρυοθραύστης (Μπαλέτο σε δύο πράξεις)
Θέατρο Μαρίνσκι, Αγία Πετρούπολη
[Για καλύτερη εμπειρία θέασης επιλέξτε προβολή σε πλήρη οθόνη]


_________________


Πηγές:
α) wikipedia
β) Σαν σήμερα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει.